Mennyi idő egy napelemes rendszer kiépítése?

0
2091
mennyi idő alatt lesz napelem rendszerem

Mennyi időt vesz igényben egy napelemes rendszer kiépítése?

Első körben tisztázni kell miről is beszélünk. Sok céggel találkoztam, akik az ügyfeleiket úgy fogják meg, hogy képtelen határidőt ígérnek partnereiknek. Sokan két három hónapos határidővel kecsegtetik az érdeklődőiket. Pontosan azt ígérik, hogy a szerződés aláírásától, a megrendelés elfogadásától 3 hónapon belül termelő, működő rendszert kapnak. Ez csak egy trükk, hogy megfogja az ügyfelet. A valóságban más a helyzet, mi ez mindig hangsúlyozzuk.

szrződés ellenőrzés

Tessék vigyázni ez nem így megy!

Egy napelemes rendszer kiépítése gyors. Például egy háztatrási méretű kiserőmű (HMKE) 5 kW csúcsteljesítménnyel történő felszerelése egy családi házra 1 – 2 munkanapot vesz igénybe. Mésem tudja a megrendelő azonnal használatba venni újonnan megvalósult solar rendszerét. Miért? Kezdjük az elején.

szerződéskötés napelem rendszerre

Szerződés kötés, megrendelés

Az első találkozó alkalmával felmérés történik (cégünknél, máshol látatlanban kiküldenek egy pdf dokumentumot) itt a technikai paraméterek meglétét, az igényt és a lehetséges megvalósítást beszéljük meg. A felmérés után a pontos helyszínre szabott árajánlatot kivisszük Önnek, melyet a cégünk mérnöke készített el.

Ez a folyamat az első találkozótól az pontos, személyre tervezett ajánlatig kb: 1 hét

engergia szolgáltató engedélyezés

Engedélyeztetési eljárás

Az ajánlat elfogadása esetén az engedélyeztetési eljárás következik. Minden felszerelendő napelem rendszer esetén a szolgáltató megvizsgálja az adott hálózathoz csatlakozás lehetőségét és dönt a megvalósíthatóságról. Ez hoszzú időt vesz igénybe. Szolgáltatónként változó. Az E-on területen a legrugalmasabb és leggyorsabb a napeles kiserőművek engedélyeztetési folyamata. Az ÉMÁSZ és NKM szolgáltatók esetén lassabban történik az engedély kiadása.

Az E-On esetén egy kiserőmű engedélyezéséken ideje 1-2 hónap idő intervallumot is igénybe vehet. Info: EON engedélyezési eljárás

A többi szolgáltató esetén 2-3 hónappal is lehet számolni.

A kivitelező cég bármit is ígér, nincs hatása az eljárás gyorsítására, legyenek bármilyen kapcsolatai is!

napemes rendszer kiépítése

Kivitelezés, napelemes rendszer kiépítése

A cégünk mérnöksége felveszi a kapcsolatot a megrendelővel leegyeztetik az időpontot, ez általában 2-től 6 hét időintervallumot jelent. A kivitelező csapat jelentkezik a munkaterületen és felszerelik a fotovoltaikus rendszert. Fentebb leírtam, hogy ez az egész projektben gyakorlatilag a legkevesebb időt kívánó tevékenység. Egy családi házas megoldásnál számolhatunk 1-2 munkanapot. Nagyobb ipari rendszer kialakítása 15 -50 kW-os napelem rendszer felszerelése esetén 5-10 munkanap is eltelhet a teljes megvalósításig.

A rendszer felszerelése és késrejelentése eddig E-On területtel számítva eddig 3-4 hónap.

Itt szoktak egyes cégek csúsztatni. Ugyan 3-4 hónap alatt (de inkább hosszabb idő jellemző) valóban fel lesz szerelve az áramtermelő rendszer, de ekkor még nem vehtő használtba. Szükség van a szolgáltató részéről az advesz villanyóra felszerelésére. Ez az idő a készrejelentéstől 1-4 hónap hosszúságú időbe is belekerülhet, szolgáltatótól függően.

Összességében ennyi idő

Legjobb esetben a napelemes rendszer kiépítése 5 hónapos átfutással teljesíthető, de ez az idő szolgáltatótól függően elnyúlhat 9-11 hónap hoszzúságra is.

Bárki bármit mond a helyzet ez.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét