Napelem inverter

0
4384

Napelem inverter

Feladata, fajtái

A napelemes rendszerek “közponi egysége” az inverter. A feladata a napelemek által megtermelt egyenáram átalakítása a háztartási készülékek működtetéséhez használatos megfelelő váltakozó áram szolgáltatása. Röviden DC/AC átalakító.

Alapvetően két fajta inverter különböztethető meg. Hálózatra visszatermelő és szigetüzemre kapcsolt. A hálózatra termelő verzió a családi házak, ipari létesítmények, üzemek, hivatalok stb esetén használatosak, minden olyan helyen ahol az adott ingatlan be van kötve a helyi elektromos rendszer szolgáltatójához. Röviden a megtermelt felesleges áramot a szolgáltató rendszerébe juttatja vissza. A sziget rendszerű napelem inverter nincs semmilyen külső elektromos hálózathoz csatlakoztatva, ez egy zárt független rendszer, például tanyákon használható, ahol nincs lehetőség elektromos csatlakozásra.

napelem inverter működése

Inverterek fázis számai

Kétféle inverter különböztethető meg 1 fázisú és 3 fázisú. Értelemszerűen a háztartás, egyéb létesítmény betáplálásának megfelelő fázis számú invertert kell válasszunk a rendszer tervezésénél. Az egy fázisú inverterek 5kW teljesítményig engedélyezettek. Ezen teljesítmény igény felett csak három fázisú inverter használata jöhet szóba.

Ideális elhelyezés -telepítés

Az ingatlanon belül az inverter elhelyezése olyan helyre történjen, ahol jól szellőző, hűvös hely található. Lehet ez fedett terasz, garázs, de lehet árnyékos külső fal is. Néhány inverter típus csak passzív hűtéssel rendelkezik, ezeket inkább olyan helyre kell telepíteni, ahol jó a levő mozgás, szellőzés, és nincs túl meleg. Az aktív hűtésű invertek esetén beépített ventilátorok oldják meg a felesleges hő elvezetését.

Természetesen kültérre is telepíthető az inverter, ha nincs megfelelő helyiség a számára.

inverter elhelyezés

Inverter garancia

A legtöbb inverterre 5 év (pl: Growatt) gyártói garancia van, mely plusz pénzért (megéri, nem nagy összeg!) 10 évre kiterjeszthető. Vannak gyártók akik eleve 10 vagy 12 év gyári garanciát vállalnak a termékeikre (pl: Huaweii, SolarEdge).

Népszerű napelem inverter márkák

  • Growatt
  • SMA
  • Fronius
  • Huaweii
  • Solar Edge

Inverterek hatásfok összehasonlítása

Tájékoztató jelleggel, 1 fázis 3 kW teljesítmény. A százalék arány mutatja, hogy a megtermelt 100% egyenáramból hány százalék váltóárammá tudja alakítani.

  • Fronius Primo 96,10%
  • Growatt 3000 MTL-S 97,00%
  • Sununo Plus 3K 97,10%

Ez a példa mutatja, hogy az inverterek hatásfoka magas, a megtermelt áramot átlag 96%-os hatékonysággal tudják átalakítani. A különböző gyártók között a különbség nem számot tevő, a jó választás az egyéb szolgáltatások és hozzáadott értékek és a telepítő tapasztalata alapján történjen.

https://www.growatt-america.com

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét