Napelem rendszer jelentősége

0
958
napelem rendszer

Napelem rendszer –

Napjainkban a klímaváltozás egy mindennapos téma lett. A sok környezetszennyező ipari létesítmény ömleszti a légkörbe a mérget, az üvegházhatású gázokat, a széndioxidot. Eznnek csökkentése, visszaszorítása mindennapos feladat a tarsadalmunk részére. A napelem rendszerek, mint megújjuló forrásból történő villamosenergia ellátás környezetbarát nulla károsanyag kibocsájtó módon képesek háztartásunkat ellátni a szükséges elektromos energiával. Amellett, hogy nem fizet többé villanyszámlát, tesz környezete egészségéért, a fentartható fejlődésért. A következő generáció az Ön gyermeke és unokája egészséges világban éléséért.

Fenntartható fejlődés

Gondoljon bele, ha mindenki magának állítaná elő a nap segítségével a szükséges elektromos áramot, mennyivel lehetne csökkenteni a légkörünkbe kerülő káros anyagok mennyiségét. Ha az ipari létesítmények nem a folyók vizét szabályoznák, nem rettentő környezet károsító, táj átformáló beton monstrum vizi erőművekből vennék az energiát, hanem a nap erejetét hívnák segítségül mennyivel tiszább és egészségesebb lenne a levegő amit belélegzünk, mennyivel egészségesebbek, élettel teli folyói lennéne földünknek. Kínában a sárga folyó (folyam) több ezer kilométeren keresztül fut, tucatnyi erőművet építettek a folyó különböző szakaszaira, szétdarabolva az, meggátolva az élővilág természetes vánodorlását. Rengeteg elektromos áramot képesek megtermelni, cserébe az élővilágot kiírtották. A folyó faunája szinte nullára redukálódott. Nekik is inkább napelem rendszer segítségével kellene megtermelni a szükséges áramot.

zöld energia

Valójában miért környezetbarát a napelem rendszerrel előállított áram?

A napelemek és a hozzájuktartozó elektromos szerelvények, inverterek, kábelek összességének gyártása során keletkező széndioxid mennyisége jóval kisebb minta a napelemek által megtermelt elektromos áram mennyiségéhez szükséges széndioxid kibocsájtás. Az elektromos áram íly módon történő megtermelése pozitív mérleget mutat a CO2 kibocsájtás szempontjából.

Hihetetlen mennyiségű széndioxidtól tudjuk megvédeni légkörünket a napelem rendszer használatával. Nem is gondolná az ember, de horribilis számok jönnek ki viszióonylag kis teljesítményű naperőművek beállításával. Például egy 500 kWp napelemes erőmű 410 tonna (kb) széndioxid kibocsájtást megtakarítását teszi lehetővé. Minél több naperőművet építünk (hely van, a nap mindig süt), annál kisebb az ökölógia lábnyomunk. Ezáltal A Föld eltartóképessége növekszik, a fejlődés fenntartható lesz.

Mit tehetünk még a környezetünk védelméért?

Takarékoskodjunk az energiával. Akkor is ha van már napelem rendszer, mely lefedi a háztartás teljes elektromos áram igényét.

  • hagyományos égőit dobja ki, akár 80% áramot megtakarízhat
  • energia takarékos égőit is inkább LED technológiás világító testekre cserélje további 20-30% áram megtakarítható
  • éjszakára és míg távol van otthonától áramtalanítsa készülékeit, melyek eddig Stand-By üzemmódban voltak. Hihetetlen de éves szinten a készenléti állapotban lévő készülékek (számítógép, tv, rádió, hifi, stb) több ezer forintos számcsökkentést tudnak okozni, ha tejlesen áramtalanítva vannak. Ehhez csak egy billenőkapcsolós elósztóra van szükség. Mellesleg, ha az elektromos eszközök le vannak válaszva a hálózatról egy hevesebb vihar esetén a villámcsapás által okozott kár is minimalizálható.
  • kapcsolja le a villanyt ha elhagyja a helyiséget

energia megtakarítás

Hogy áll Magyarország a megújjuló energia hasznostásában?

Az Európai unió előítra a tagállamoknak, hogy milyen százalékban kell megújjuló forrásból biztosítani a szükséges elektromos energiát. Magyarország a fejlettebb tagállamokhoz elég nagy lemaradásban van. Ezért mint ösztönzés a háztartások és a mikró-, kis-, és középvállalkozások részére különféle támogatott konstrukciókon keresztül lehetőséget nyújt a napelem rendszer, mint megújujó enrgeiát hasznosító naperőmű kialakításához. Ezen ösztönző programok napjainkban csúcsosodnak ki. Most kell lépni! Az eddigi legkedvezőbb pályázati feltételekkel lehet könnyedén, akár ‘ingyen’ napelem rendszer a tulajdonunkban.

Kiknek ajánlható a napelem rendszer használata?

Háztartásoknak, magánszemélyeknek

Háztartásunkban megannyi elektromos berendezést használunk, szinte minden eszközünk működéséhez szükséges az áram. Egyes családoknál az energiafogyasztás jelentős terhet ró a család költségvetésére. Ez az összeg teljesen megtakarízható a saját forrásból előállított energiával. Ösztönzi a felhasználókat a saját napelem rendszer által megtermelt energia takarékosságára, mert az elszámolási időszakban mindenki inkább “visszakapni” szeretne, mint egy kicsit ráfizetni a fogyasztásra. Az ingatlanok értékét és energetikai besorolását emeli. A házat adott esetben könnyebb eladni, magasabb áron.

kis naperőmű családiház séma

Ahol nincs kiépítve elektromos hálózat (pl.tanyák)

Ritka már az olyan hely ahova ne ért volna el egy elektromos csatlakozási lehetőség. De mégis van ilyen. Elszigetet, mindentől távoli helyek, tanyák, gazdaságok részére van lehetőség sziget rendszerű napelem rendszere kialakítására. Ezek a rendszerek függetlenek minden külső elektromos hálózattól (belső hálózatok). Az ilyen rendszerek solar akkumulátorok (munka akkumulátorok) segítségével tárolják a napközben megtermelt elektromos enegriát. Így 24 órás áram ellátást biztosítanak az adott helynek.

sziget-rendszerű-napelem-rendszer

Intézményeknek, vállalkozásoknak

A termelő cégek gyártósorai, kemencéi, ipari hűtőszekrényei, csarnokok világítása, egyéb nagy elektromos áram szükségletű berendezései üzemeltetései nagy költséget rónak a vállalkozásokra. Mint köztudott a költség a profit rovására megy. A költség megtakarítással a vállalkozás értéke növekszik, a tulajdonosok boldogabbak a nagyobb profit hozam miatt. A vállakozások számára (lásd: pályázatok) államilag támogatott források állnak rendelkezésre a napelem rendszerek telepítésére. Igen kedvezően lehet napelems rendszerhez, naperőműhöz jutni napjainkban.

Befektető csoportoknak

Napelem parkok létesítése üzleti célból. A megtermelt energiát a vállalkozás eldaja, így profitot realizál. Jól kiszámítható hosszútávú befektetés, jó megtérülési arány. Zöld energia termelés.

napelem-park

Mennyi idő alatt térül meg a befektetés

Nincs egértelmű válasz, mert minden rendszer más. Függ az elektromos áram  felhasznált mennyiségétől. A fölrajzi helytől, a tájolástól, a napsütéses órák számától, az időjárástól. De átlag számok tekintetében a megtérülés (jelenlegi hitelkonstukciók miatt ez sokkal kedvezőbb, részletek itt) egy átlagos háztartás esetén, aki saját forrásból finanszírozta a napelem rendszert 10-12 év.

Ipari, nagyobb elektromos energia szükséglettel rendelkező helyek megtérülési ideje sokkal rövidebb is lehet. Itt figyelembe kell venni a jelenleg elérhető hitel és államilag támogott rendszerek bekekrülési költségét. *Például egy 10 kWp rendszer kb 3,6 millió forintos árából kilowattonként az állam akár 200ezer forintot is visszatéríthet, így a rendszer 1,6 millió forintból üzembeállítható. Ennek megfeleleő villanyszámla egy 10 kWp rendszer esetében havi kb 28,000 Ft ez 58 havi villanyszámla. Ez alatt az idő alatt az önerőnk megtérül.

(*a számítás nem biztosan pontos, kisebb eltérések lehetségesek, de nagyságrendileg megfelel)

Példák az egyes teljesítményű rendszerek hozamairól

Tegyen magáért, gyerekeiért, utódaiért és környezetéért!

Napelem redszerrel állítsa elő az elektromos áramot!

a nap mindig dolgozik

További hasznos információk a Magyar Napelem Szövetség oldalán

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét