Napelem rendszerek megtérülése

0
1172
napelem megtérülés

Napelem rendszerek megtérülése számokban, forintosítva

Sokan kérdezik, hogy mikor is térül meg egy napelemes beruházás. Megéri-e egyáltalán? Próbálok néhány példát mutatni a számok tükrében.

A solár energiával működő kiserőművek, háztartási méretű napelem rendszerek igen eltérőek méretükben, teljesítményükben. Minden háztartás más és más energia felhasználással rendelkezik, de van egy nagy átlag, amibe a háztartások 70 százaléka belevehető. Az én környezetemben, (nálam is) az átlag villanyszámla, ha gáz, vagy egyéb (nem villany) fűtés van. Szokásos elektromos berendezéseket üzemelnek (hűtő, fagyasztó, tv, klíma, sütő, elektromos kisgépek, világítás) 12-25ezer forint közé tehető. A háztartás méretétől függően.

A napelem rendszerek megtérülése forintban

Nézzünk egy 5 kW-os napelem rendszert, mennyit termel egy évben, mennyi a hozama havonta. Mikor térülhet meg Önnek?

(megjegyzés: a számítás átlagos adatokon alapul. Az energia termelés, a napelem rendszer hozama változhat a tető tájolásától, a földrajzi elhelyezkedéstől!)

Egy 5kWp csúcsteljesítményű rendszer átlagos bekerülési költsége 1,89 millió és 2,3 millió forint közé esik függően a beépített hardver elemek típusától. Példánkban a legolcsóbb verziót egy optimális konfigurációt vizsgálunk meg.

A rendszer havonta képes előállítani mai villamos áram eladási árfolyamon havi 14,000 Forintnyi elektromos áramot. Ha ezt az összeget elosztjuk a bekerülési költséggel, megkapjuk, hogy 135 havi villanyszámlának felel meg az összeg. Ez 11,25 év.  A napelemes rendszerek életartamát (elméleti) 25-30 évre prognosztizálják. A csúcsteljesítményüket 25 évig tudják tartani, utána némi teljesítménycsökkenés várható. Ami nem azt jelenti, hogy a naperőmű nem termel áramot, hanem, azt hogy kevesebbet.

Tehát 30 évig használhat egy napelemes rendszert, melyet nagyjából 11 év alatt kifizet. Utána a villamos energia egy fillérjébe sem fog kerülni. Ekkor felejtheti el a villanyszámlát teljesen.

nulla-villanyszámla Naplem rendszerek megtérülése

A havi 14,000 forintos villanyszámal már a rendszer megvásárlásakor kiváltható a napelem rendszer kivitelezésére fordítandó pénzösszeggel. Pontosabban az állam támogatást nyújt Önnek 0% THM fejlesztési hitellel. Ön a hiettellel kifizeti havonta 11 év alatt a rendszert. Emellett NEM FIZET villanyszámlát, mert a rendszer az áramot megtermeli Önnek! 11 évig (és tobább is) Ön akkor is fizette volna a villanyszámlát, ha nem szereltette volna be a napelemes rendszert. Így két legyet üt egy csapásra, gyakorlatilag ingyen jut egy napelemes rendszerhez és nem kellett exrta költségbe belemenni, mert ezt az összeget egyébkén is ki kellett volna fizetni, de így egy értéknövelő rendszert is beszerzett a pénzéért, mely évtizedeken keresztül hasznot hajt majd Önnek.

nulla százalékos thm napelem rendszerre

Napelem rendszerek megtérülése tehát igen is gyors és nagyon jó befektetés a mai konstrukciók mellett.

 

 

 

 

Napelem rendszereink

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét