Tévhitek a napelemes rendszerekkel kapcsolatban

0
2083
napelemes tévhitek

Napelemes tévhitek

Sok félreértés és tévhit állítás / magyarázat

Soha, vagy túl soká térül meg – túl drága

A napelemes gyártókapacitás az elmúlt években, az óriási igény miatt. Ezért az árak is lefelé kezdtek mozogni. Nagy a verseny a napelemes rendszerek piacán, ez is a fogyasztók felé kedvezőbb árak kialakulását jelenti. Ha kiszámoljuk egy átlagos 5kW teljesítményű napelem rendszer árát, mely havonta kb: 16,000 Ft körül tud megtermelni elektromos áramot és hozzávesszük a rendszer bekerülési költségét, mely hozzávetőlegesen 1,800,000 Ft körül mozog és elosztjuk, kijön az eredmény.  113 hónap alatt térül meg a befektetés, ez soknak tűnik, de mégsem az. Két dolog miatt sem az.

  • 25-30 évre tervezünk, ha levonjuk a megtérülési időt és hozzáadunk, akár egy inverter cserét, akkor is 15-20 évig ingyen elektromos árammal láthatjuk el háztartásunkat
  • nem kell készpénzben finanszírozni a beruházást. 10% önerővel és a havonta rendszeresen fizetett villanyszámla összegének megfelelő törlesztő részlettel 0% (!) kamattal és költséggel, a család kasszáját extrán nem megnövelően hozzájuthat a rendszerhez. Hiszen a napelemes rendszer hónapról hónapra megtermeli a saját törlesztőjét (árát)

Néhány év múlva sokkal olcsóbb lesz

Az árak valóban lefelé mozognak, a jelenlegi napelem panelek és inverterek kiforrottak, folyamatosan fejlesztés alatt állnak. A fejlesztés pénzbe kerül, így az árak minimálisan 1-2%-kal csökkenhetnek (USD és EUR valutában!), viszont a fejlettebb termékek drágábbak lesznek, igaz jobb hatásfokkal fognak működni. Így összességében néhány év múlva hatékonyabb termékek lesznek piacon, a maihoz hasonló árszínvonalon. Ezért nem érdemes éveket várni. A várakozási idő alatt elbukja az azidő alatt megszerzett előnyt.

Rossz időben semmit sem ér (ha nem süt a nap)

Nem igaz, ha nem süt a nap és zárt felhőzet van, akkor is van besugárzás, diffúz napsütés. A napelemek ekkor is termelnek, de nem a termelési csúcsukon, csak piánóban. Ez a elszámolási év alatt sokszor előfordul. De sok kicsi sokra megy.

Csak déli tetőre lehet telepíteni

A déli tájolás az ideális. De ne zárja ki a telepítés és megfelelő elektromos áram előállításának lehetőségét a kelet és nyugati tájolás sem. Ezen esetekben néhány napelem panellel többre van szükség az déli tájolással megfelelő áram mennyiségének előállításához.

napelemes tévhitek

A tető szerkezetet meg kell változtatni, fel kell újítani

Vannak esetek amikor igen. Vannak esetek, amikor egyáltalán nem telepíthető napelemes rendszer felújítás nélkül ilyen eset a palatető, ez esetben igen is felújítás szükséges. Másik eset, ha a tetőszerkezet túl öreg, gyenge, korhadt lécek gerendák a saját súlyukat is alig bírják, nemhogy egy extra terhet.

De legtöbb esetben semmilyen beavatkozást nem igényel a tető szerkezete. Fejlett tartószerkezetek kaphatók, melyek zsindely, cserép és lemeztetőkre rögzítik a napelemek tartószerkezeteit a szerkezet károsodása nélkül.

Lapos a tető dőlésszöge, nem alkalmas telepítésre

Az alacsony dőlésszögű tetőre is telepíthető napelem. Földrajzilag olyan helyen élünk, ahol a besugárzás szöge folyamatosan változik. Az év során minden tetőn, minden dőlésszög esetén lesznek ideális és kevésbé ideális besugárzási szögek.

napelem ideális dőlésszög

Érdemes nagyobb rendszert telepíteni, így pénz kapunk a szolgáltatótól

Ha nem kifejezetten üzleti céllal valósul meg a napelem rendszer telepítése, akkor nem. A rendszereket úgy méretezzük, hogy a háztartás igényét 100% lefedje, esetleg egy minimális tartalékkal túlméretezve. A szolgáltató nagyon alacsony áron fizeti vissza az év során megtermelt plusz elektromos energiát. Nem érdemes a szolgáltatónak termelni háztartási erőművel.

EON áram árak

Napelemes tévhitek sok médiumból és forrásból hallhatók. A szomszéd mindig jobban tudja, igaz? Érdemes szakembert megkérdezni a valós tényekről hogy kitisztuljanak a napelemes tévhitek.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét