Napelemes rendszer árak

0
1883
monokristályos napelem

Napelemes rendszer árak

Internetes árvadászat – ajánlatgyűjtés

Hogyan döntsek?

Kezdjük az elején, ezen a weboldalon is vannak rendszer árak feltüntetve, de a gyorsan mozgó valuta és egyéb külső körülmények miatt nem mindig tudjuk frissíteni, aktualizálni a napelemes rendszer árakat. Ezért egy kis segítséget szeretnénk nyújtani Önnek a jó ajánlat kiválasztásában. Jelen írásunkban kicsit bő lére eresztem az árakkal kapcsolatos gondolatmenetemet.

Az internetes árvadászat nem reprezentatív. Sok-sok cégtől bekért ajánlat “vakon”, a legolcsóbb kivitelező / telepítő kiválasztása soha nem a legjobb döntés, ezt tapasztalatból írom. A kiválasztásnál számos paramétert figyelembe kell venni, soha nem a legolcsóbb ajánlat a legjobb, ez sajnos örök igazság. Az igazság mindig a közép mezőnyben található.

napelem kapcsolatfelvétel

Amiről szeretném tájékoztatni Önt:

  • a legdrágább napelem a legjobb?
  • fontos az inverter?
  • milyen költségekből tevődik össze egy rendszer ára?
  • garanciális feltétekek
  • egyéb költségek

Napelem panel fontos az ár / érték viszony!

monokristályos napelem

A napelem panelok gyakorlatilag száz százalékban Kínában készülnek. Természetesen a gyártástechnológia és a minőség biztosítás függvényében vannak eltérések minőségben. Sajnos léteznek és termelnek gyárak, ahol a minőség biztosítása nagyon alacsony szinten létezik, ezek a legolcsóbb napelem paneleket gyártó Kínai céges sajnos megélnek a piacon és megtalálják a napelem telepítők legalsó szintjét, akiktől nem szabad megrendelni napelemes rendszert. Az olcsóság első forrása ez a szegmens. A napelem táblában nincs mozgó alkatrész, tehát nincs ami elkopjon mégis a felhasznált alapanyagok és a gyártás technológiája és minőség ellenőrzése nagyon fontos a minőségi napelem panel gyártása során.

Árkülönbségek

A minőség ellenére nagy árkülönbség tapasztalható a napelem piacon az egyes napelem panelek ári között. Ez elsősorban (itt a jó minőségű panelekre utalok) a marketing érték, a marketing költség, az ismertség ami dominál. Nem feltétlenül jobb minőségű és jobb hozamú egy jobb nevű, ismert napelem panel gyártó, mint egy kevésbé ismert, talán sohasem hallott, de bevált, kipróbált napcella. Nagyjából minden napelem panel azonos tudású és értékű, a marketing és a piaci ismertség arányában lehet csak magasabb árú és prémium márkaként kínált. Van azért néhány kivétel, melyek valóban kiemelkednek az erős középmezőnyből. Például a QCELLS és REC TwinPeak panelek.

A mai trend

Napjainkban poli és monó-kristályos napelemeket szerelnek fel a telepítő cégek. A polikristályos panelek kezdenek kiszorulni a piacról, mert a mono-kristályos társaik, modernebbek, nagyobb teljesítménnyel bírnak adott felületen. A lényeg a választásnál az adott felületen a legnagyobb teljesítmény elérése, laboratóriumban tesztelt és kalibrált napelem panel beszerzése. Jelzem mi csak ilyen paneleket szerelünk fel!

tpl napelem monokristályos panel

Az inverter fontossága

Valóban fontos a jó inverter kiválasztása. Az inverter a napelemes rendszer lelke, szíve. A megtermelt egyenáramot az inverter alakítja át a háztartási eszközeink által használható váltóárammá. Itt nagyon fontos a hatékonyság és a megbízhatóság, a garancia idő hossza. Óvakodni kell a noname gyártók olcsó invertereitől, még akkor is, ha azt az áramszolgáltató engedélyezi felszerelni. Alapvetően minden inverter Kínában gyártódik, de nem mindegy mégsem melyiket választja. A megfelelő gyártók eredeti Kína kínálatban a Huaweii és a Growatt. Nagyon jó hozammal, megfelelő teljesítménnyel, stabilan teszik a dolgukat. A prémium márkák közül a Kínában, alkatrészként gyártott, de Európában összeszerelt inverterek közül kiemelkedő az SMA és az okos SolarEdge inverter. Mindkettő felsőkategóriás, nem olcsó, de a legjobbak között említett inverter típus.

napelem kapcsolatfelvétel

Az inverter kiválasztásának fő szempontjai:

  • megbízható szerviz háttér
  • garancia idő hossza
  • a teljesítmény nyomon követhetősége
  • megfelelő hatékonyság
  • ár / érték viszony

Kábelezés

solar kábel napelem kábel

Nem mindegy milyen vezetékkel szerelnek össze egy solar rendszert. Olyan solar kábelt kell alkalmazni, ami 30 évig adott esetben bírja a terhelést, mert egy jó napelemes rendszert ennyi időre méretezünk. A solar kábelnek ellenállónak kell lenie UV sugárzásnak, hidegnek, melegnek. Megfelelő keresztmetszetűnek kell lennie a legkisebb feszültség eséssel történő áram átvitelhez. Az olcsó cégek gyakran ezzel tudnak költséget csökkenteni, annak ellenére, hogy az egyik kritikus elem a kábelezés a napelemes rendszer kiépítésénél. Minden az apróságokban rejlik!

Tartószerkezet

napelem tartó szerkezet

Nagyon fontos eleme a napelemes rendszernek. 20-30 évig viselnie kell az egyes tartóelemeknek az időjárás viszontagságait, az eső, a fagyos időt és a tépő szelet. Nem rozsdásodhatnak, korrodálhatnak több okból kifolyólag sem. A tartóelemek silány minőségével az olcsó cégek szintén óriási árelőnyt tudnak kialakítani, de ez csak pillanatnyilag tűnik jó ajánlatnak, később busásan megfizeti a tulajdonos a pillanatnyi különbséget. 

Túlfeszültség elleni védelem

Nem kihagyható, kötelező. Tapasztalat szerint ezt senki nem meri megkockáztatni, hogy kihagyja. Itt nincs nagy szórás árban. De azért érdemes rákérdezni.

Tűzvédelmi kapcsoló

Alapvetően nem kötelező, csak akkor ha a napelem kábelezésének a kitörési pontja és az inverter közötti távolság épületen kívül nem több mint 10 méter, épületen belül 5 méter. Áramszünet esetén a tűzvédelmi kapcsoló leválasztja az invertert a hálózatról, csak a napelemek vannak feszültség alatt.

Tervezés és engedélyeztetési eljárás

Gyakorlatilag papírmunka. Minden Magyarországi szolgáltatónak meg van a maga formanyomtatványa, melyet a megfelelő adatokkal ki kell tölteni Meg kell adni a felhasználás helyét, mérő gyári számát, stb. Be kell nyújtani egy vonalas tervet, melyet be kell nyújtani az áramszolgáltatónak. A szolgáltató pár héten belül megadja, vagy megtagadja a napelemes rendszer , házi kis erőmű telepítését. (HKEM)

Kivitelezés

Csak erre specializálódott profi céggel! A jó minőségű munkát meg kell fizetni. 30 évre tervezünk, ne felejtse el! A napelemeket egy egyszerű villanyszerelő is fel tudja szerelni adott esetben, de a szakmailag képzett napelem szerelők jó aránnyal magasabb minőségű, tartós, megbízhatóbb munkát végeznek, mely valóban 30 évig állni fogja a sarat.

Pénzügyek – finanszírozás

Miből fizessem a napelem rendszer árak at? Azt gondolom, hogy pénz nélkül nehéz megvalósítani az álmot. Hogyan juthat napelem rendszerhez, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre?

A legegyszerűbb út a készpénz, de nem a leghatékonyabb módszer. Hitelből is megvehető, itt a finanszírozás nagyon fontos. Elérhető az ország legnagyobb területén 0% THM MFB energiahatékonysági hitel (ez a legjobb konstrukció).

Tájékoztató videó itt – érdemes megnézni!

Cégünk teljes körű segítséget nyújt leendő partnereinek ingyenesen. Szolár tanácsadóink az Ön segítségére készen állnak, legyen Ön magánszemély, vagy cég. Teljes körű ügyintézést vállalunk kulcsrakész napelem rendszert ajánlunk Önnek! Mindent intézünk!

Napelem biztosítás

Nem elhanyagolható tényező. Cégünk a letelepített napelemes rendszerekhez 1 év ingyenes vagyoni, elemi kár és termelés kiesési biztosítást nyújt, egyedül állóan a piacon!

Összegezve a napelemes rendszer árak nem az olcsóságtól megfelelőek.

napelem kapcsolatfelvétel

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét