Napelemes kütyük

0
2490

Napelemes kütyük

A napelemek nem csak a háztartási és ipari villamosenergia előállítására szolgálnak. Sok más területén az életnek is megjelennek. Nézzük mik ezek a felhasználási módok. A napelemes kütyük száma és formája szinte végtelen.

A következő eszközök valójában mini sziget rendszerű napelemes rendszerek, hiszen a napelem akkumulátort tölt, amit este, vagy épp szükszé esetén egy lámpa bekapcsolásával, vagy a telefonunk töltésével, vagy épp az autónk töltésére használhatunk.

Akkumulátor töltés solár energiával

Nagyon széles a felhasználási módja a napelemmel történő akkumulátorok töltésre. A legegyszerűbb, manapság már nem igazán jellemző, de előfordulhat a karórákba épített amorfkristályos napcella- akkumulátor töltés.

napelemes óra

 

Akkumulátor töltés

Az okostelefonokhoz széleskörben elterjedt külső akkumulátorok (powerbank) töltéséhez is beépített napelem paneleket használnak, így hálózati feszültség nélkül, terepen is fel lehet tölteni a külső akkumulátort, így áramot szolgáltathatunk szinte bárhol a telefonunk számára.

napelemes powerbank

Napelem a kertben

A következő nagyon hasznos eszközök a kertben használható solár eszközök. Ledes kerti világítással hangulatossá tehetjük a kertet, utak, járdák széleit tudjuk kirakni, könnyebbé téve így az éjszakai közlekedét. A kerti tavak egyik elengedhetetlen látványeleme a szökőkút. Itt sincs szükség mostmár hosszabbítókábelek kihúzására, a naplemes szökőkút látványosan és biztonságosan teszi a dolgát.

napelemes szökőkútketi világítás bapelemmel töltve

Térvilágítás

Teljesen, hálózati csatlakozás nélkül megoldható a kertben, telepheyen, utcán a térvilágítás. A sziget rendszerű reflektorokkal hosszú éveken keresztül nagy fényerejű, kültéri világítás valósítható meg. Alapjában véve a költség csak az eszköz beszerzésekor keletkezik. Az elektromos áram ellátásról a beépített napelem panel és a solár akkumulátor gondoskodik.

térvilágítás napeleemes lámpával

Tetőfedés napelemes tetőcseréppel

Forradalmian új találmány a napelemes cserép. Kettő az egyben megoldás: ellátja a tető fedésének eredeti funkcióját és egyben az áram termelést is megvalósítják. Energia termelési kapacitása teljesen megegyezik a hagyományos napelemekével.

napelemes tetőcserép

Forrás: Origo

Közlekedésben használt napelemes kütyük

A légiközlekedésben is vannak kísérletek az elektromos hajtás megvalósítására. Szuperkönnyű elektromos motorral ellátott repülőgépek már léteznek. Ezeket hangtalanságuk miatt felderítésre, fényképek készítésére és tapasztalat szerzésre használják.

napelemes repülőgép

Közúti közlekedés

Az autózásban napjainkban az elektromos autók egyre inkább kezdenek elterjedni. A töltésüket számos ponton meg lehet valósítani. A legjobb módszer, ha otthon végezzük el az elektromos autó feltöltését. Még jobb, ha az elektromosautó töltőnk beépített napelemes rendszerrel rendelkezik, így akár ingyen is autózhatunk.

naplememes autó töltő

Az autók akkummulátorának menetközbeni töltése, vagy töltésének rásegítésére egyes gyártók már szolártetőt alkalmaznak. Itt az autó teteje gyakorlatilag egy napelem panel.

naplelemes autótető

Ruházat

A következő hiánypótló napelemes kütyük sorában meg kell említeni azt a kabátot, melyben fűtőszálak vannak, egy kis akkumulátorral megtáplálva, melyet a kabát hátán elhelyezett szolárpanelekkel lehet tölteni. Ebben biztosan nem fázik senki a legnagyobb hidegben sem.

fúthető kabát napelemes töltéssel

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét